Vetëvleresimi i gruas shqiptare në familje,shoqeri dhe kudo.

Sot patem kenaqesinë e veçante të moderonim fokus grupet e radhës me gra dhe vajza të komunitetit të Njësisë Administrative Nr, 9 Bashkia Tiranë, të cilat u zhvilluan në ambjentet e Qendrës Multidisiplinare në qender të Tiranës.

Shumica e këtyre grave ishin kryefamiljare, të cilat kishin probleme të mëdha,por më së shumti probleme ekonomike e sociale.

Ajo që vlen për t`u theksuar, ishte mirënjohja dhe falenderimi i tyre për diskutimin e këtyre temave kaq të rëndesishme për to. FUQIZIMI i figurës së tyre, roli shume i rendesishëm që ato kishin në familje,ndryshimi i mentalitetit të mbartur për vlerësimin e gruas dhe ashtu siç në fokus kemi “Vetevleresimi thembra e Akilit për fuqizimin e pozites së gruas shqiptare në familje,shoqeri dhe kudo“.

Gratë dhe vajzat që u bënë pjesë e këtij takimi, shprehen eksperiencat e tyre, nënvlerësimin dhe heshtjen e gjatë, vështirësite dhe pengesat për t’ ia dalë mbanë qoftë në jeten e perditshme, por dhe me gjerë.

Në diskutimet tona, fokus i veçante dhe qëllimi baze ishte mekanizmat për të ndryshuar brendësinë e tyre, sepse çdo etape ose proces, fillon nga Permiresimi ose Rimodelimi i Vetes. Dashuria,mirenjohja, respekti, pergjegjesia për të përmbushur detyrat tona, fillon me përmirësimin e figures tonë si gra,nëna, motra, kolege etj.

FUQIZIMI I FIGURES SE GRUAS ESHTE MODEL POZITIV PER BREZAT E ARDHSHEM DHE SI RRJEDHOJE PERMIRESIM I GJITHE PROBLEMATIKAVE AKTUALE QE NDODHIN NE SHOQERINE TONE.

Edukimi i një fëmije fillon 20 vjet para lindjes së tij.

KESHILLA DHE SUGJERIME KONKRETE ju dhane edhe për reflektime dhe reagime ndaj dhunës, mostolerimi i saj për hir të dashurisë etj. Mbrojtja dhe ndërgjegjësimi i secilit prej nesh është individual, por shkon dhe më tej, sepse ne jemi pjesë e kësaj shoqërie, kulture etj.

PRANDAJ TE GJITHA SE BASHKU MUND TE BEJME NDRYSHIMIN E MENTALITETIT PATRIARKAL, KALIMIN E BARRIERAVE PER TE NGRITUR FIGUREN E GRUAS NE PIEDESTAL, ATY KU MERITON TE JETE, si në aspektin familjar por dhe në atë shoqëror.

Të gjithë së bashku në fund të takimit, perseritem disa afirmime pozitive për përmiresimin e Unit tonë të brendshëm, të cilat ishin risi në metodologjine tonë dhe u vleresuan me nota pozitive nga perfituesit.

Këto takime kaq frytedhënese për të gjithë ne, po zhvillohen në kuadër të projektit ‘Rrathët e Frymëzimit dhe Fuqizimit’, i cili mbështet nga sponsori ynë gjeneral Raiffeisen INVEST në Shqipëri.

Shpërnda:

Artikuj të Tjerë:

Rinia – Dialogu – Pushteti Vendor

Në datë 14 Nëntor, u mblodhën së bashku në një tryezë të rrumbullakët, në takimin e parë të Platformës së Dialogut Rinor në Bashkinë Kavajë.

Mini-Forumi në shkollën 9-vjeçare “Sadi Tatani”

Mini-forumi i radhës u organizua në ambjentet shkollës 9-vjeçare ‘Sadi Tatani’, Njësia Administrative Synej fshati Rrakull, bashkia Kavajë. Qëllimi i takimit ishte identifikimi dhe diskutimi i nevojave dhe problematikave që të rinjtë ndeshin çdo ditë në komunitetin e tyre të zonës dhe sugjerime për ndërhyrjet e mundshme.

Takimi i parë së Platformës së Dialogut

Qendra Shqiptare për Zhvillimin e Familjes ju fton në Takimin e Parë, të Platformës së Dialogut Rinor, i cili do të zhvillohet në datën 03 Nëntor 2023, ora 14.00, salla e Kinoteatrit ‘Aleksandër Moisiu’, Kavajë.

Takimet me nxënësit e shkollës së mesme profesionale në Golem

Takimet me nxënësit e shkollës së Mesme Profesionale në Golem, bashkia Kavaje kishin si qëllim identifikimin dhe diskutimin e nevojave dhe problematikave që ata shohin në komunitetin e tyre të zonës, si dhe dhënia e sugjerimeve për ndërhyrje përmes nismave komunitare.

Forumi Tematik Rinor i Kavajës II – Nisja e rrugëtimit

Forumi Tematik Rinor i Kavajës ka nisur këto ditë rrugëtimin e ri, ku shumë anëtarë të rinj nga zonat urbane dhe rurale të Kavajës kanë shprehur dëshirën e tyre t’i bashkohen këtij forumi. Gjatë takimeve të para identifikuese, me Zyrën e Njësisë së Integrimit Evropian si një hallkë e rëndësishme për përzgjedhjen e të rinjve, takimet me grupe të vogla mes të rinjve, na ndihmuan të identifikojmë të rinjtë e tjerë nga klasat e 9-ta dhe shkollat e mesme të Kavajës, të cilët kanë shprehur interes për t’u bërë pjesë e forumit në këtë fazë të dytë.

Bëhu dhe ti anëtar/e

Qendra Shqiptare për Zhvillimin e Familjes në partneritet me Bashkinë Kavajë fton të rinjtë e grupmoshës 15-29 vjeç nga Kavaja, nga qyteti dhe fshati, të bëhen pjesë e ‘Forumit Tematik Rinor’ të Kavajës, në fazën e dytë që sapo kemi nisur.

DONATORËT

© 2023 ACFD. All Rights Reserved.

X