Për prindërit: Rituale që mësojnë dashamirësinë dhe dhembshurinë tek fëmijët

Hulumtimet e fundit sugjerojnë se fëmijët sot janë më pak empatikë dhe më shumë të fokusuar në nevojat dhe interesat personale se sa ishin një dekadë më parë. Empatia përfshin aftësinë për të identifikuar emocionet, për të kuptuar dhe shpjeguar emocionet dhe për t’iu përgjigjur në mënyrë të përshtatshme këtyre emocioneve.

Rritja e faktorëve të rrezikut shoqëror dhe sfidat si varfëria, stresi, ngacmimet e jashtme, koha e gjatë e prindërve në punë, dhe rritja e shkallës së sëmundjeve mendore e bëjnë më të vështirë për fëmijët e sotëm që të zhvillojnë nivele të larta të ndjeshmërisë. Stresi, veçanërisht, është shumë toksik në tru, duke çuar në nivele të rritura të kortizolit (një hormon që modulon fiziologjinë e stresit). Kështu, fëmijët mund ta gjejnë më të vështirë për të kuptuar dhe rregulluar në mënyrë efektive emocionet e tyre, duke zvogëluar kështu kapacitetin për të zhvilluar ndjeshmëri për të tjerët.

Të mësuarit e dashamirësisë dhe dhembshurisë ndaj të tjerëve, kanë treguar se ndihmojnë në uljen e nivelit të agresivitetit, ndërkohë që ndikojnë në rritjen e kompetencës emocionale dhe ndërveprimit shoqëror.

 

 

Shpërnda:

Artikuj të Tjerë:

Rinia – Dialogu – Pushteti Vendor

Në datë 14 Nëntor, u mblodhën së bashku në një tryezë të rrumbullakët, në takimin e parë të Platformës së Dialogut Rinor në Bashkinë Kavajë.

Mini-Forumi në shkollën 9-vjeçare “Sadi Tatani”

Mini-forumi i radhës u organizua në ambjentet shkollës 9-vjeçare ‘Sadi Tatani’, Njësia Administrative Synej fshati Rrakull, bashkia Kavajë. Qëllimi i takimit ishte identifikimi dhe diskutimi i nevojave dhe problematikave që të rinjtë ndeshin çdo ditë në komunitetin e tyre të zonës dhe sugjerime për ndërhyrjet e mundshme.

Takimi i parë së Platformës së Dialogut

Qendra Shqiptare për Zhvillimin e Familjes ju fton në Takimin e Parë, të Platformës së Dialogut Rinor, i cili do të zhvillohet në datën 03 Nëntor 2023, ora 14.00, salla e Kinoteatrit ‘Aleksandër Moisiu’, Kavajë.

Takimet me nxënësit e shkollës së mesme profesionale në Golem

Takimet me nxënësit e shkollës së Mesme Profesionale në Golem, bashkia Kavaje kishin si qëllim identifikimin dhe diskutimin e nevojave dhe problematikave që ata shohin në komunitetin e tyre të zonës, si dhe dhënia e sugjerimeve për ndërhyrje përmes nismave komunitare.

Forumi Tematik Rinor i Kavajës II – Nisja e rrugëtimit

Forumi Tematik Rinor i Kavajës ka nisur këto ditë rrugëtimin e ri, ku shumë anëtarë të rinj nga zonat urbane dhe rurale të Kavajës kanë shprehur dëshirën e tyre t’i bashkohen këtij forumi. Gjatë takimeve të para identifikuese, me Zyrën e Njësisë së Integrimit Evropian si një hallkë e rëndësishme për përzgjedhjen e të rinjve, takimet me grupe të vogla mes të rinjve, na ndihmuan të identifikojmë të rinjtë e tjerë nga klasat e 9-ta dhe shkollat e mesme të Kavajës, të cilët kanë shprehur interes për t’u bërë pjesë e forumit në këtë fazë të dytë.

Bëhu dhe ti anëtar/e

Qendra Shqiptare për Zhvillimin e Familjes në partneritet me Bashkinë Kavajë fton të rinjtë e grupmoshës 15-29 vjeç nga Kavaja, nga qyteti dhe fshati, të bëhen pjesë e ‘Forumit Tematik Rinor’ të Kavajës, në fazën e dytë që sapo kemi nisur.

DONATORËT

© 2023 ACFD. All Rights Reserved.

X